Om museet

HemOm museet

Föreningen bildades 1998, föremål och bilder började man samla 1995. I augusti 1998 bildades museet och öppnade i Remfabriken i Gislaved samma år.

Museet vid Nissan

Gislaved har länge varit en viktig plats i Västbo-regionen, där floden Nissan flyter genom. Industrimuseet tar dig med till några anmärkningsvärda utvecklingar där Gislaved spelar en framträdande roll.

Återupplev i museet många föremål som hörde till vardagen för några decennier sedan. För dig som har rötter i Gislaved finns många bilder från förr, såväl byggnader som personer. En del av Sveriges storhetstid som industrination i både stort och smått finns samlat här.

Remfabriken

Byggnaden, som ligger på Danska vägen 13 i Gislaved, precis brevid Nissan, uppfördes under 1930-talet och ersatte en tidigare byggnad av trä på samma plats. I Remfabriken tillverkades sedan 1893 läderremmar för kraftöverföring. Lädret importerades från Argentina och garvades i Remfabriken. Arbetsmiljön var således våt, smutsigt och det luktade illa. Tillverkningen upphörde 1955. Därefter har Remfabriken använts av Gummifabriken för tillverkning av flera olika produkter.

Utbyggnad

Vi har byggt om invändigt i Remfabriken för att få utökade utställningsytor. Ombyggnaden består av ett entresolplan samt vidhängande balkong. Balkongen kommer att utnyttjas främst för att ge näringslivsföreningar på orter i kommunen möjligheten att ställa ut. För ombyggnaden har vi fått ett bidrag från EU inom det så kallade Leader-projektet.

Ekonomi

Gislaveds Kommun bidrar med ett belopp som i stort sett ersätter oss för hyreskostnaderna. Vi får också bidrag från flera andra företag och institutioner. Bidrag som betalas varje år med 1.000 kr kommer från företag och några privatpersoner som är med i det som kallas Tusenfotingen. Till detta kommer entréintäkter samt f.n. ett AMS-bidrag för vår anställde kanslist.

Museet har en del fonder, dels sådana där vi enbart kan utnyttja avkastningen, dels sådana som vi använder för utbyggnader, investeringar mm.

Onsdagsgänget

Varje onsdag förmiddag samlas ett 25-tal medlemmar för gemensamt ideellt arbete på museet samt för att umgås och dricka kaffe. Alla är välkomna till museet mellan kl 9 och 12 varje onsdag. Se sidan Onsdagsgänget för mer info.

Museets verksamhetsidé

Att från gummi-, läder-, plast- och verktygsindustrierna i Gislaveds kommun: insamla, dokumentera, vårda och visa maskiner, produkter, foton, filmer och annat arkivmaterial.

Vi samarbetar

Museet har ett bra samarbete med Folkuniversitetet.

Gislaveds Industrimuseum är medlem i Arbetsam och en av över 1.400 arbetslivsmuseer i Sverige.

Se också Gislaveds Hembygdsförening.

Gislaveds Industrimuseum