Astronomi

Astronomi

Om Gislaveds Astronomiska sällskap Orion

Gislaveds Astronomiska Sällskap bildades 1980 och uppstod tack vare framförallt en persons intresse för astronomi, nämligen läkaren i Gislaved, Dr Bo Ekström. Han hade själv byggt bland annat ett observatorium ute vid sin stuga i Båraryd, men hade även utrustning hemma vid villan i Gislaved. Han var mycket intresserad och en verkligt duktig amatörastronom, som också har intresserat och utbildat flera, vid den tiden unga personer, i ämnet. En utställning om hans verk har funnits i Gislaveds Industrimuseum en tid, men finns nu permanent placerad i Nova Observatoriet i Värnamo.

Observatoriet i Båraryd förstördes i en brand och ett beslut togs att bygga ett nytt mer permanent observatorium.

​​

Här en bild av observatoriet 2012. Byggnaden är i ett visst behov av renovering och här ser vi hur kupolen målas 2012.


GAS teleskop är en Meade LX200, ett datorstyrt Schmidt Cassegrain 10" med inbyggd GPS. Öppningen är således hela 25 cm, och  teleskopet har en automatisk söknings- och följningsfunktion. Den är särskilt väl lämpad för att titta på planeter och månen.

Flera av medlemmarna i GAS har egna teleskop, såväl refraktorer, Newton-, Dobson- som Schmidt Cassegrainteleskop. Kikare, som lämpar sig mycket väl för att titta på stjärnhopar, som till exempel Plejaderna, finns hos flera. Många medlemmar har tillverkat egna teleskop, särskilt under Bo Ekströms ledning på den tiden han var verksam.


    Gislaveds Industrimuseum   Danska vägen 13, 33236 Gislaved   0371-14935   Info@industrimuseum-gislaved.se