Astronomi

Gislaveds Industrimuseum

Astronomiutställning i museets lokaler


OBS! Utställningen är flyttad till Nova observatoriet i Tånnö, söder om Värnamo.På utställningen finns även ett ex. av Svenska Dagbladet med ett ingående reportage om de tre nobelpristagarna i fysik, som påvisat universums ständigt accelererande expansion. Läs det här.


För mer information om Gislaveds Astronomiska Sällskap Orion


Bo Ekström var läkare i Gislaved under många år och välkänd hos många. Utställningen visar en annan sida av hans intressen och gärningar. Han är ju även känd för planeterna på cykelvägen mot Anderstorp.
Bilderna är från invigningen den 6 oktober 2012

Astronomi

Om Gislaveds Astronomiska sällskap Orion

Gislaveds Astronomiska Sällskap bildades 1980 och uppstod tack vare framförallt en persons intresse för astronomi, nämligen läkaren i Gislaved, Dr Bo Ekström. Han hade själv byggt bland annat ett observatorium ute vid sin stuga i Båraryd, men hade även utrustning hemma vid villan i Gislaved. Han var mycket intresserad och en verkligt duktig amatörastronom, som också har intresserat och utbildat flera, vid den tiden unga personer, i ämnet. En utställning om hans verk har funnits i Gislaveds Industrimuseum en tid, men finns nu permanent placerad i Nova Observatoriet i Värnamo.

Observatoriet i Båraryd förstördes i en brand och ett beslut togs att bygga ett nytt mer permanent observatorium.

Bilden till vänster visar Bo Ekström vid det nya teleskopet i det nya observatoriet och med Rune Johansson, ansvarig för observatoriets skötsel, stående bakom.

Här en bild av observatoriet 2012. Byggnaden är i ett visst behov av renovering och här ser vi hur kupolen målas 2012.


GAS teleskop är en Meade LX200, ett datorstyrt Schmidt Cassegrain 10" med inbyggd GPS. Öppningen är således hela 25 cm, och  teleskopet har en automatisk söknings- och följningsfunktion. Den är särskilt väl lämpad för att titta på planeter och månen.

Flera av medlemmarna i GAS har egna teleskop, såväl refraktorer, Newton-, Dobson- som Schmidt Cassegrainteleskop. Kikare, som lämpar sig mycket väl för att titta på stjärnhopar, som till exempel Plejaderna, finns hos flera. Många medlemmar har tillverkat egna teleskop, särskilt under Bo Ekströms ledning på den tiden han var verksam.


    Gislaveds Industrimuseum   Danska vägen 13, 33236 Gislaved   0371-14935   Info@industrimuseum-gislaved.se