Gislaveds Industrimuseumsmaland-663.jpg
 
Hem Aktuellt Audioguider Gummi Plast Läder Glas Fallskärm av papper Marknadsbodar Tidigare temakvällar EU Leader projekt Riksantikvarieämbetet Länkar Nissafors Bruk Astronomi

Plastmaterial

Förklaringar till olika sorters plastmaterial som beskrivs på hemsidan (ref: Nationalencyklopedin)

 

Termoplast

plast som vid uppvärmning blir plastisk (formbar) och som upprepade gånger kan överföras till plastiskt tillstånd. Produkter av termoplast är därmed (till skillnad från härdplast) återvinningsbara genom omsmältning.

 

Bakelit

Bakelit firade hundraårsjubileum 2007. Det är en mörk, hård och osmältbar plast som används som isolationsmaterial, men också förr i många hushållsartiklar, som t ex munstycken till dammsugare, telefoner, knoppar, handtag till kastruller, lamphållare askfat mm. Plasten uppfanns av en belgare vid namn L H Baekeland. Bakelit består av fenol och formaldehyd och är det första industriellt framställda helsyntetiska plastmaterialet. Bakelit har med tiden minskat i användning och ersatts av nya plastmaterial.

 

Celluloid

Det är en transparent termoplast med goda mekaniska egenskaper och god förmåga att upptaga färgämnen. Celluloid framställdes 1868 av John Wesley Hyatt. Den användes först i fotografisk film, men p.g.a. den stora brandrisken ersattes den med andra, nya plastmaterial. Celluloid har också använts mycket inom konsthantverket, främst som imitationsmaterial för sköldpadd, horn, elfenben, korall, bärnsten m.m. Numera används celluloid i mindre omfattning, i första hand till knivhandtag, bordtennisbollar och glasögonbågar.

 

PUR = Polyuretan

Polyuretanerna är den grupp av polymerer som har bredast användningsområde. Detta spänner över hela materialregistret, termoplast, härdplast (uretanplast, PUR), cellplast, cellgummi, massivt gummi, termoelast, lack, lim och fiber. Läs gärna mer på länken ovan till NE.

 

PVC

I Gislaved tillverkas huvudsakligen folie av PVC, dvs. mjuk PVC. PVC:s unika blandbarhet med tillsatsämnen (mjukgörare, stabilisatorer etc.) ger ett mycket brett användningsområde – från styva produkter som rör, profiler (t.ex. stuprännor och fönsterbågar), flaskor och folier till mjuka, närmast termoelastiska produkter som kabelisolation, golvmattor och bilmöbelklädsel. I Sverige tillverkas ungefär lika stor mängd styv som mjuk PVC.

 

Polyeten

Etenplast är det mest producerade polymera materialet. På grund av sitt låga pris, sin goda bearbetbarhet och sina goda mekaniska, kemiska och elektriska egenskaper har den många användningar: i förpackningsmaterial (film, plastpåsar, plastkassar etc.), byggfilm, plaströr för vatten-, gas- och avloppsledningar, i elektriska kablar (som isolering), stora tankar samt diverse produkter, t.ex. leksaker.

 

 


Webmaster: Halvard Nilsson.  Denna sida senast ändrad: onsdag 29 september 2010