Gislaveds Industrimuseumsmaland-663.jpg
 
Utställning Isaberg Temakväll Polletter
Hem Aktuellt Audioguider Gummi Plast Läder Glas Fallskärm av papper Marknadsbodar Tidigare temakvällar EU Leader projekt Riksantikvarieämbetet Länkar Nissafors Bruk Astronomi

Nissafors Bruk

Sedan sommaren 2012 finns en stor tavla som berättar om brukets historia. Den är placerad mellan golfklubbens parkering och bron över Nissan. Det finns en utförlig beskrivning på såväl engelska som på tyska. Berättelsen om Nissafors bruk är också ett populärt mål för bussresor.

naestan-faerdigt-2.jpg

Golfbaneled

En studiecirkel i Isaberg Golfklubbs regi har arbetat med att skapa skyltar som satts upp längs en led som går runt delar av golfklubbens västra bana.

 

Projektet har ett ekonomiskt stöd genom Leader.

 

Leden passerar igenom stora delar av det område som utgjordes av Nissafors Bruk, som var ett betydande järnbruk från 1725 och 180 år framåt. Förutom järnhantering fanns här också ett träsliperi där timmerstockar slipades ned för att man skulle få fram massa för papperstillverkning.

 

Arkeologisk rapport

En arkeologisk rapport finns att ladda ner från Länsmuseet i Jönköping. Undersökningen är gjord med anledning av ett planerat minikraftverk vid Nissafors Bruk.

 

 karta 1760001

Bilden är en enkel karta som visar hur det såg ut på 1700-talet. Man ser Nissafors Jernbruk och observera orden "Ån går här". Östra Håmrarna är sannolikt stångjärnshammaren, som drevs av vattnet i Nissan. Man ser tydligt vattenhjulen inritade.

 

En mycket bra skildring av Nissafors Bruk finns i Isaberg Golfklubbs jubileumsbok 2008

 

Bilden nedanför visar det ursprungliga Corps de logi, en byggnad som hade kunnat berätta många dråpliga historier om den funnits kvar. Den kallades i folkmun 'Baronavillan'. Tyvärr revs den 1963 då man inte längre fann det ekonomiskt möjligt att underhålla fastigheten. I förgrunden står den dåvarande förvaltaren Gustav Lord

corps de logi001

 

Det finns åtskilligt mer att berätta om Nissafors Bruk och det är vår förhoppning att kunna utveckla denna sida betydligt mer i framtiden.

 

Jag har själv gjort en överblick av historien för Nissafors Bruk från 1725 fram till 1963 då baronavillan ovan revs. Ladda gärna ner pdf-filen här.

 

vattenledning_källanBilden visar inloppet vid källan för det vatten som gick fram till Corps de logi i en borrad träledning. Ledningen är 1800 meter lång och grävdes ner för hand runt 1855 . Fallhöjden är 50 - 60 meter, vilket gav ett bra vattentryck även på andra våningen. Numera sitter en plastslang i stockarna och förser andra med vatten.

 

 

Material om Nissafors Bruk finns lite varstans. En del finns i Länsarkivet i Jönköping, annat hos Gislaveds och Gnosjö kommuner, en del hos Gislaveds Industrimuseum, för att inte tala om allt som har spritts för vinden på olika håll genom arv, försäljningar mm.


Webmaster: Halvard Nilsson.  Denna sida senast ändrad: onsdag 15 augusti 2012