Gislaveds Industrimuseumsmaland-663.jpg
 
Hem Aktuellt Audioguider Gummi Plast Läder Glas Fallskärm av papper Marknadsbodar Tidigare temakvällar EU Leader projekt Riksantikvarieämbetet Länkar Nissafors Bruk Astronomi

Fallskärm av papper

annons-nissafors.jpgIngaang.jpgFallskarm_2.jpg

1943, mitt under brinnande krig i världen, fick bröderna Leif och Peder Thilén, ägare av dåvarande Nissafors pappersförädling AB, i uppdrag av Statens Materielverk, att utveckla och tillverka engångsfallskärmar av kräppat kraftpapper. Den första ordern löd på 1000 skärmar. Pappret kom från Munksjö i Jönköping och bärlinorna från Wahlbecks Fabriker i Linköping.

Detta första försök föll väl ut och snart kom en ytterligare order på 15 200 skärmar. Skärmarna var avsedda för användning främst i Nordnorge, på platser där det saknades vägar fram till ensliga gårdar och byar. Ömtåligt gods packades i hö, som sedan kunde användas som foder till hästar och kor.

Efter andra världskrigets slut kom fallskärmarna att exporteras till ett flertal länder, bland annat Frankrike, för användning i kriget i Algeriet.

1948 upphörde tillverkningen och fabriken koncentrerade sig på att tillverka bärkassar av papper.

Fabriken finns kvar än idag i Nissafors och tillhör numera JD Stenqvist AB med huvudkontoret i Kvidinge i Skåne. Företaget är en av de största tillverkarna inom förpackningsbranschen i Norden.


Webmaster: Halvard Nilsson.  Denna sida senast ändrad: fredag 17 mars 2017