Om museet

HemOm museet

Gislaveds Industrimuseum är ett unikt museum i Sverige. Vi är specialiserade på gummi, plast, läder, glas, järn och mycket mer. Vi har olika utställningar och visar även föremål från tidigare arbetsliv.

Museet är en ideell förening sedan 1998. Föremål och bilder började vi samla 1995. I augusti 1998 bildades museet och öppnade i Remfabriken i Gislaved samma år.

Museet vid Nissan

Gislaved har länge varit en viktig plats i Västbo-regionen i Småland, där floden Nissan flyter genom. Industrimuseet är placerad intill ett fall i Nissan där idag produceras elkraft. Museet tar dig med till några anmärkningsvärda utvecklingar där Gislaved spelar en framträdande roll.

Återupplev i museet många föremål som hörde till vardagen för några decennier sedan. För dig som har rötter i Gislaved finns många bilder från förr, såväl byggnader som personer. En del av Sveriges storhetstid som industrination i både stort och smått finns samlat här.

Remfabriken

Byggnaden, som ligger på Danska vägen 13 i Gislaved, uppförde man under 1930-talet och ersatte en tidigare byggnad av trä på samma plats. I remfabriken tillverkade man sedan 1893 drivremmar av läder för kraftöverföring. Lädret importerades från Argentina och garvades i remfabriken. Arbetsmiljön var således våt, smutsigt och det luktade illa. Tillverkningen upphörde 1955. Därefter har Gummifabriken använt remfabriken för tillverkning av flera olika produkter.

Utbyggnad

Vi har byggt om invändigt i remfabriken för att få utökade utställningsytor. Ombyggnaden består av ett entresolplan samt vidhängande balkong. Balkongen utnyttjas främst för att ge näringslivsföreningar på orter i kommunen möjligheten att ställa ut. För ombyggnaden har vi fått ett bidrag från EU inom det Leader-projektet.

Ekonomi

Gislaveds kommun bidrar med ett belopp som i stort sett ersätter oss för hyreskostnaderna. Vi får också bidrag från flera andra företag och institutioner. Årliga bidrag med 1000 kronor kommer från företag och några privatpersoner som är med i Tusenfotingen. Till detta kommer entréintäkter samt för närvarande ett AMS-bidrag för vår anställde kanslist.

Museet har en del fonder. Dels sådana där vi enbart kan utnyttja avkastningen, dels sådana som vi använder för utbyggnader, investeringar med mera.

Onsdagsgänget

Ett 30-tal medlemmar samlar varje onsdag förmiddag för gemensamt ideellt arbete på museet samt för att umgås och dricka kaffe. Alla är välkomna till museet mellan kl. 9 och 12 på onsdagar. Se sidan Onsdagsgänget för mer info.

Museets verksamhetsidé

Museet visar människor i arbete inom industrin i Gislaveds kommun, samt produkter från många olika industrier, främst inom gummi, läder, plast och glas. Tidsperioden är från 1800-talet till dagens datum, men huvudparten är från 1900-talet.

Vår verksamhet består bland annat av att samla in, dokumentera, vårda och visar maskiner, produkter, foton, filmer och annat arkivmaterial.

Vi vill finnas där för alla. Därför satsar vi på tillgänglighet. Dessutom bidrar vi till utbildning av skolelever och förmedlar vi kunskap om historien till besökare genom guidning och föreläsningar.

Vi samarbetar

Vi tycker att det är viktigt att samarbeta med andra museer och organisationer för att främja museiverksamhet och kulturarv i Västbo, Småland och Sverige.

Museet har ett bra samarbete med Folkuniversitetet. Dessutom är vi medlem i Arbetsam och en av över 1.400 arbetslivsmuseer i Sverige.

Gislaveds Industrimuseum